Logo Alfara de Carles

Alfara de Carles

Baix Ebre


Ets a: Portada > Flora > Taula de plantes > Romé


Romé

rome

Romé
Rosmarinus officinalis.
 
Planta arbustiva, sempre verda, perenne, encara que és oriünda del litoral mediterrani i de les seves illes, posseeix prou persistència per a sobreviure al fred intens dels hiverns septentrionals. Es fa fins a uns 2 metres d'alçada màxima i alegra una paret assollellada. Les fulles ón linears, sense pecíol, amb el revers esblanqueït i amb una simple brisa ja deixa anar l'aroma o amb els nostres mateixos vestits si la freguem en passar a prop. Quan encara no era coneguda la neteja en sec, les mates de romer es posaven prop de l'entrada de la casa a moltes llars amb l'objecte que tothom que hi entrés es refregués contra la planta. L'oli és usat encara en la fabricació de perfum. Les flors, d'un color blau clar, apareixen en glomèruls axil·lars curts al principi de la primavera i són molt visitades per les abelles. El seu nom llatí ros marinus vol dir "rosada marina", perquè, com hem dit abans, creix prop de la mar en sòls lleugers i calcaris ben assolellats. La flaire del romer, que a alguns els recorda la de l'encens, és bastant forta; cal, doncs, no agafar-ne gaire per a perfumar-se o per condimentar. Les flors constitueixen un bon afegitó a les amanides primerenques i un ramellet posat a la carn abans de rostir-la li dóna un gust aromàtic. La planta té també nombrosos usos medicinals i la propagació se'n fa per llavor o per esqueix.
S'utilitza pràcticament per a tot, tant les fulles com les rames. És un bon condiment per als menjars (per exemple el cremat) i farmacològicament serveix per al ronyó, reuma i dolors musculars. També s'utilitza per a combatre la caiguda del cabell.
© Ajuntament de Alfara de Carles, Tots els drets reservats - Qui som? - Normes de privacitat

Amb el suport de: Diputació de Tarragona. Logo Consell Comarcal del Baix Ebre. Logo Consorci Administració Oberta de Catalunya. Logo