Logo Alfara de Carles

Alfara de Carles

Baix Ebre


Ets a: Portada > Flora > Carrasca


Carrasca

carrasca

Quercus ilex
(alzina, carrasca; cast. encina, carrasca)
Arbre de fins a 20-25 m. Fulles persistents, d'orbiculars a oblongolanceolades, enteres a dentades o serrades, verd fosc per l'anvers i cendrós i tomentós pel revers, coriàcies. Gla llargament ovoide, de maduració anual, amb endocarp tomentós; cúpula amb escames imbricades i més o menys aplicades.

És una espècie que viu al S d'Europa, Anatòlia i Magrib, on fa boscos en les contrades mediterrànies poc àrides. A Catalunya és l'espècie arbòria més estesa. La seva fusta té un gran poder calorífic i és molt apreciada com a llenya i en l'elaboració de carbó; també s'ha emprat en fusteria. És la principal espècie arbòria de les deveses (cast. dehesas) del SO ibèric, on s'aprofiten les glans per al bestiar porcí. També es planta de vegades com ornamental.

Se'n diferencien dues subspècies: Q. ilex subsp. ilex i Q. ilex subsp. ballota.
 • Quercus ilex subsp. ilex
          (alzina; cast. encina)

  Es caracteritza perquè les seves fulles són generalment lanceolades o oblongolanceolades, amb 7-14 parells de nervis secundaris i estípules densament piloses; la gla és amargant.
  Indiferent edàfic, encara que prefereix els bàsics; es troba des del nivell del mar fins als 1300 m. Viu en zones pròximes al litoral de clima mediterrani temperat i una mica humit, rara a l'interior; forma boscos -alzinars- molt sovint impenetrables en estat natural.
  Quercus ilex subsp. ballota     (=Q. rotundifolia)

  (carrasca; cast. carrasca)

  Les seves fulles varien de suborbiculars a el·líptiques o lanceolades , amb 5-8 parells de nervis secundaris i estípules glabrescents; la gla és molt sovint dolça.
  Indiferent edàfic, encara que prefereix els bàsics; es troba des del nivell del mar fins als 1600 m. Viu en zones continentals o subcontinentals, i també litorals, però sempre amb estiu càlid i sec; és més resistent al fred que la subsp. ilex. Forma boscos -carrascars- extensos en condicions naturals, però destruïts actualment en gran part per destinar-los a usos agrícoles.

© Ajuntament de Alfara de Carles, Tots els drets reservats - Qui som? - Normes de privacitat

Amb el suport de: Diputació de Tarragona. Logo Consell Comarcal del Baix Ebre. Logo Consorci Administració Oberta de Catalunya. Logo